keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Venettä varustetaan taas lähtöön, mutta ei mitään maailmanvalloitusta tällä kertaa, kunhan Itämeren rantoja kiertelen. Ilmoitin harkitsevani Proainan myymistäkin ja nyt onkin herännyt kiinnostusta, mitään ei ole kuitenkaan sovittu, joten purjeet ylös ja ...

Sukelluskalastuksen EM-kisat tulevat Juhannuksen jälkeen Helsingin vesille ja kaverit tai kaverien kaverit ulkomailla ovatkin kovin kiinnostuneita kalastuksesta täällä meillä. Joukkueitahan tulee monista maista ja osa tai suurin osa ei ole käynyt Suomessa, saati sitten kalastanut täällä. Löysin netistä muutamia videoita ja tässä linkkejä sukelluskalastuksesta ja lisää löytyy youtubesta vaikka kuinka paljon.
http://www.youtube.com/watch?v=nAVcPFWBz2o
Vesi on kylmempää ja näkyvyys on usein huono, mutta kaikkeen tottuu. Siikaa ja lahnaa ja säynävää saa varmaankin hyvin, jalokalat ovat kyllä vaikeita löytää ja haukea ei juurikaan ole noilla alueilla. Ahventa olisi, mutta tuskin montaa yli 300g kalaa, kisassahan on tietysti säännöt ja alamitat ja painorajat kaloille. Turska ja Nokkahauki ovat myös mahdollisia ja saattaapa jostain löytyä iso ankerias, eikä made liene harvinaisuus. Kampela on nyt myös kilpailukala ja siihen kannattaa panostaa, tosin niitäkin saa ottaa vain rajallisen määrän. Kilpailu on kovaa ja ennen kisaa vielä kovempaa, toivoa sopii, että peli on reilua molemmin puolin, niin järjästäjien puolelta kuin kilpailijoidenkin, niin jokaiselle jää kilpailuista ja maastamme hyvät muistot.

Nyt moni blogin lukija miettii, että mistä ne kalat löytää? Ahvenen löytää kareilta ja salmista, virtaavasta vedestä ja usein ihan tavalliselta hiekkapohjalta tai kivikosta noin 2-8m syvältä, isoista parvista pienempiä ja isommat ahvenet taas kokemukseni mukaan uivat pienemmissä parvissa tai jopa yksinään. Hyvä paikka on myös tasaisesti syvenevä lahti ja sen suuaukko, jos veden syvyys on sopiva. Ahvenruoho kertoo hyvät paikat, siellä ahven viihtyy. Jos karikolla on ruohoa matalammassa kohtaa, on yleensä siinä reunoilla myös ahvenia.

Miten ahven sukelluskalastetaan? Kun löytää paikan, jossa kuvittelee ahvenen olevan, sukelletaan pojhaan odottamaan, pidätetään hengitystä noin 1-2 minuuttia ja ollaan liikkumatta. Ahven on utelias kala ja tulee katsomaan sinua ihan lähelle. Jos näkyvyys on huono, pitää odottaa kauemmin ja olla ihan paikoillaan. Hyvässä näkyvyydessä kalat eivät ole kovinkaan arkoja. Hyvä ahvenpaikka on hyvä vuodesta toiseen, mutta tuulen suunnasta johtuen, ahvenet vaihtavat paikkaa ja eivät ole aina samassa paikassa. Myös vuorokauden ajoilla on merkitystä ahvenen liikkeille ja syöntihalukkuudelle.

Miten säynävä kalastetaan? Uidaan ja etsitään kalaa matalasta 30cm-2m, lahdista, ruohopuskista, kaislikoista ja tosiaan jopa 30cm vedestä, kun kala ui vastaan tai piilottelee levän seassa, harppuunoidaan se. Säynettä joutuu hakemaan ja liikkumalla paljon sen voi löytää melkeipä mistä tahansa lämpimästä vedestä. Lahna on usein samoissa paikoissa, seisovassa ja lämpimässä vedessä, ruohojen seassa tai isojen matalikkojen alueilla, jossa on suojaa aalloilta. Isossa aallokossa ei viihdy kuin jalokalat, jos nekään.


Miten haukea kalastetaan? Hauki hakeutuu aina pikkukalojen perässä ja syötyään menee kaislikon suojiin lepäämään. Sen voi löytää kontaamalla ihan umpikaislikkoon, melkein rannalle. Hauki viihtyy myös tuulen puoleisilla rannoilla, jos siellä on rakkoleviä ja pikkukalaa. Hauki kalastaa näköaistinsa varassa ja hakeutuu selvästi kirkkaampiin vesiin ja välttelee kovin mutaista tai hiekkapitoista vettä. Kaikki kaislikon kärjet ja pikku poikkeamat ruovikon reunoissa ovat mieluisia paikkoja hauelle. Isot körmyt uivat silakkaparvien perässä niin kuin lohetkin, mutta niitä on vaikea löytää vapaasukeltamalla.

Kampela? Kampela makaa pohjalla, puhtailla hiekkapohjilla, piilossa hiekan tai levän alla, kivien reunoilla ja pohjilla olevilla hiekkalaikuilla. Piikkikampela piiloutuu hyvin myös rantamatalan kivikoihin ja lähtee usein vauhdilla liikkeelle kun siitä ui vierestä, silloin nopea laukaus ja saalista saattaa tulla. Myös sinisimpukkaa olevat pohjat ovat kampelalle mieluisia ruokailupaikkoja. Kampela viihtyy keväällä ihan matalassa kudulla, jopa 1m vedestä voi löytää kampelan. Normaalisti kampelat ovatkin sitten syvällä, jopa yli 10m, mutta kilpailuissa niitä löytyy useimmiten 4-10m syyvyydeltä, harvoin yli 15m. Isot 4-10m alueet kartalla ovat otollisia kampelapaikkoja, samoin kuin ahvenpaikkoja.

Tässä muutamasta kalasta ja monet muutkin kalat löytyvät samoilta paikoilta. kovin syvällä ei rannoillamme kalaa ole, mutta ankerias viihtyy kyllä syvälläkin, on kokemusta. Yli 20m alkaa olemaan jo pimeää ja siksi kalatkin hakeutuvat valoon, eli matalammalle.

Muistakaa luvat kuntoon kun kalastatte, vain mato-onki ja pilkki on lupavapaa. Mato-ongessa ei saa olla heittoon sopivaa kelaa. Vieheluvat saa kätevästi netissä.

HUOM!
Sukelluskalastuksen Viron kisat nyt viikonloppuna Loksassa, 1.-2.6. ja paikkahan on jo monille tuttu luonnonpuistoalue ja Pärispean niemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti