torstai 6. kesäkuuta 2013

Kivikosta irti päätyämme lähdimmekin kohti Hankoa. Oli jo menetetty aikaa sumun ja matalikoiden ja ukksen tähden, joten nyt välillä kotiin päin. Pitkän vastatuuliosuuden päätteeksi pääsimme Itäsatamaan noin. puoli kaksi yöllä. Aamulla tiedustelin satamamaksun hintaa, kun tulimme tänään, mutta aikaisin? Ei auta, sama maksu, eli yli 30 jalkaiselta veneeltä 27 euroa. Hinta toki sisältää saunan ja suihkun, veden ja wc:n. Sähköstä rosvotaan 5 euroa (olisiko kotona sähkön hinta siinä 20c/kilovattitunti), joten viidellä eurolla saisi siten 25 kWh, ihan vain vertailun vuoksi, sillä lämmittää omakotitaloa viikon.
 Olen monta kertaa kuuluttanut, että kyllä nämä sataman kulut on katettava jostain muusta pussista kuin niiden vähien veneilijöiden, jotka täälläkin käyvät, ovathan nämäkin paikat verovaroilla tuettuja. Ihme ei liene sitten sekään, että Hanko kuuluu nyt listattuihin "vararikkokuntiin", minäkin vien vähät kolikkoni seuraavaksi muualle jos veneen laituripaikka yöksi maksaa kohta saman kuin hotelliyö aamiaisineen. Kun otetaan huomioon, että jo joka kymmenes suomalainen on työtön, jää veneily mitä suuremmissa määrin kohta "hyväosaisten" eli rikkaiden harrastukseksi tai sitten kausi supistuu viikkoon tai kahteen. Jos Keski-Euroopassa on ruuhkaa ja varaa nostaa hintoja ahneuksissaan, niin meillä nyt tuskin on liikaa tulijoita ja ne muutamat eivät pysty satojen tuhansien eurojen sataman rakentamista maksamaan. Kunnan isät ja äidit, järki käteen!
Hinnoista ei usein puhuta veneilijöiden kesken, mutta moni veneilijä maksattaa kyllä laituripaikkansa ja muut veneen kulut yrityksensä kassasta, jos on yrittäjä, ja muitakin kepulikonsteja tiedän. Duunarilla ei ole moista etua, jos yritys ei maksa osaa palkasta "etuina", niin kuin tehdään ja työttömällä ei jää käteen kuin kaluttu luu.
Että oliko raskas matka viime yönä, kysy vaan, he he.

Suunta kohti luonnonsatamaa jatkuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti