Vinkkejä ja muuta löpinää.
Kun suunnittelet samanlaisia, matkaa kohti Atlanttia, niin laitamme nyt muutamia opittuja juttuja, joista saattaa olla hyötyä.
1. Ota vatsanympärysmitta ylös, myöhemmin näet, onko ravinto ja juomat olleet kohdillaan, tulet sitä kuitenkin miettineeksi.
2. Veneen tarvikkeisiin: lankku, jossa on kiinnitysköydet valmiina, käytetään lepuuttajien päällä, pallolepuuttajia pari, paksu pehmeä köysi kiertämään koko veneen reunaa, hyvät kiinnitysköydet ja vahva puoshaka tai pari, jolla saa koukattua reunasta kiinni, jos laituri karkaa. Myös kevyt naara-ankkuri voi tulla kyseeseen, narulla varustettuna sen voi heittää kiinni esim. suluissa oleviin rakenteisiin.
3. Rahaa ja luottokortti, joissain paikoissa ei kelpaa mikään kortti, vaan käteistä pitää olla tai sitten toisinpäin. kolikoita mukaan saunaan tai suihkuun tai sitten täytyy ostaa satamatoimistosta poletteja suihkua varten.
4. Pesukoneisiin ei aina tarvita pesujauhetta, selvitä asia ennen kuin tuuppaat pesuaineen koneeseen, siinä voi olla automaattinen annostus ja pesuaine tulee letkuja pitkin jostain muualta.
5. Tiskaa tiskit merellä, tai jos on likavesisäiliö, niin käytä sitä satama-altaissa.
6. Polkupyörä on oltava mukana ja kaikille!!!!!! Säästää rahaa, näkee paljon paikkoja. Poikkeuksena kaupunki, jossa on tiivis ydinkeskusta, silloin kävelemällä näkee paikkoja paremmin.
7. Tavarat saa pysymään paikoilleen joustavilla kuminaruilla, sadekatos tai varjo on käytännöllinen.
8. Sulutuksessa laitetaan lepuuttajat makaamaan veteen, koska puureunus suluissa on hyvin matala ja virtaukset saattavat käännellä venettä rajustikin.
9. Tee ruokahankkinnat suurina erinä ja lähellä satamaa olevasta kaupasta jos on sopivia tuotteita sopivaan hintaan, muuten menee kaikki aika ruokaostoksilla joka satamassa. Joka paikassa on kauppoja, mutta ei välttämättä lähellä rantaa, rantapuodeissa on selvästi kalliimpi hintataso. Saksassa esim. Aldi on kohtuuhintainen, mutta ei eroa suuresti muistakaan suurista ketjuista, yleensä iso marketti on vaan edullisempi.
10. Venetarvvikkeita ei välttämättä saa aina hyllysta, mutta erikseen tilaamalla kyllä, esim. voit tilata tavaran etukäteen vaikka Helgolandista ja noutaa sen sieltä tax free hintaan, mikä sekään ei välttämättä ole halvempi kuin muualla.
11. Veneen papereista on kysytty ainoastaan rekisteriotetta (englanninkielinen) tai muuta omistusoikeutta näyttävää paperia ja passia, tulli on käynyt veneessä Hollannissa ja Saksassa. Lähinnä kai etsitään varastettuja veneitä ja huumeita, alkoholi ei niinkään kiinnosta, mutta tupakat kyllä.
12. Autopilotti on kovilla tai sitten miehistö, tuuliperäsin olisi ollut poikaa ja onkin hankintalistalla.
13. Keulapurjeet on hyvä saada puomitettua molemmin puolin tarvittaessa, monet rullapurjeet takkuilevat kovissa keleissä, mutta on se sitten helppokin, valintakysymys.
14. Viitat liikkuvat varsinkin Hollannin ja Saksan pohjois-rannikolla, ehkä jopa viikottain, joten hanki ekan viitan koordinaatit tai etsi se kiikarilla ja seuraa punaisia viittoja, vihreiden lähellä voi olla matalampaa. Hiekkasärkkien yli ajo jo 8 m/s tuulessa voi olla hankalaa ja vaarallista, aallot vyöryvät voimalla ja alla voi olla vain vajaa metri vettä.
15. Mast Staande Route oli hyvä ja helppo reitti läpi Hollannin, voi mennä purjeveneellä masto pystyssä, mutta reitti on hidas verrattuna purjehdukseen rannikolla. Jos ilmat ja tuulet suosivat, mene merta pitkin, nopeampi, mutta tylsempi reitti.
Tässä muutama juttu, mitä tuli nyt mieleen. Pidättelen sadetta täällä Öölannissa, yöllä oli kova tuuli ja hirveä svelli heilutteli venettä, ei ihme, että lepuuttajien suojat irtoilevat. Kohta suuntaamme kotiinpäin, joko Viron kautta tai suoraan, keleistä riippuu tuokin, mutta ensin bongataan Gotlanti ja Visby joskus alkuviikolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti