Taisi talvi mennä, ennen kuin ehti kunnolla tullakkaan. Pilkkimiset on pilkitty, ei innosta uiminen jäiden seassa. Siikaonki pitää kaivaa esille jos kalaan mielii.
Nyt alkaa kohta veneen kevätkunnostusaika ja siinä sitä on harrastusta riittämiin. Pitkä lista odottaa tekijäänsä. Akkujen alle lasikuitulaatikot, myrskyvahinkojen korjaus, maalaukset ja putsaukset, hitsaukset. Traileriakin voisi maalata. Keväthuoltoon kuuluu tietysti öljynvaihto ja dieselsuodattimien vaihdot, sinkkien tarkastukset, uudet eliönestomaalit ja ilmansuodattimen pesu jos on pestävää mallia, niin kuin on minulla. Akut kannattaa testata ja vaihtaa nyt jos on tarvetta, ei sitten lopu virta jussina. Itsellä on vielä köysilukkojen paikkojen suunnittelu ja asennus, oli puutetta viime kaudella ja ankkuriboxsi pitää pestä ja maalata. Lattian voisi hioa ja lakata, vaikka se toimii noinkin. Läpiviennit on syytä myös tarkastaa. Rautaveneessä riittää puuhaa, mutta kun kaikki on kunnossa, on turvallista purjehtia.
Hommasin uudet venetyynyt, jotka on tehty vahvasta pressukankaasta, ei ime vettä ja toimii vaikka kellukkeena hätätilassa. Jos nyt ei takapuoli kastuisi enää ulkona istuessa ja jäätyisi. Vahvaa on kangas, voi repiä vaikka kuinka, ei taatusti repeä. Verhot pitäisi uusia, vanhat ovat saaneet liikaa aurinkoa.
Minne sitä sitten purjehtisi? Voisihan sitä käydä Virossa, Kärdlan uuden marinan avajaisissa (kutsukin jo taskussa) ja varmasti tulee seilattua vaikka missä, tilanteen mukaan. Mitään mailimäärää en ole koskaan edes ajatellut, pitää vain olla varojen ja kykyjen ja käytettävissä olevan ajan rajoissa. Voihan sitä käväistä rantabaarissa Rostokissa ja kalaleivällä Byxelrokissa, Tanskassa uimassa ja Bornholmilla kalassa, miten sattuu osumaan yksiin mielihalujen kanssa, velvoitteita unohtamatta.
Olen myös miettinyt miten tästä harrastuksesta ei tulisi niin kallista. Tekisikö veneellä charterpurjehduksia? En ole vielä selvittänyt, mitä se vaatii ja vaatiiko liikaa, niin kuin yleensä kaikki täällä Suomessa. Laittaisiko veneen vuokralle? Vaihtaisiko jonkun kanssa, jolla on vene jossain muualla? Vai keräisikö poukan, jolla on kukkaro sen verran kunnossa, jotta kipparin ei tarvitse maksaa kaikkea. Tämä viimeinen lienee yleisin käytäntö. Jos sinulla ei ole venettä, maksat hieman enemmän, josta kippari saa "hyvitystä", mutta oikeasti se menee niihin vakuutus-,laituri-,huolto- ja muihin veneen yläpitomaksuihin. Tämä malli ei siis ole business, vaikka joku niin luuleekin. Tuottoa ei tule ja jokainen maksaa yhdessä aiheutuneet kulut, muutkin kulut veneestä kuin sen riisikupin ja vesilasin. Olen joskus lukenut keskustelupalstoilta, kun joku valittaa kuluista, joilla pääsee mukaan jonkun veneeseen. Sellaisen henkilön kannattaa ostaa tai vuokrata itse vene, niin helppoa ja ei tarvitse toisille maksaa hankituista elintarvikkeista, polttoaineesta, jne. jne. Tämän lisäksi saattaa vaikeuksia olla henkilökemiassa, varsinkin jos on ihan uusi tuttavuus tulossa mukaan, se joko toimii tai ei.
Nyt oli venemessuilla Ruotsissa sellainen yritys, joka vuokraa yksityisveneitä eri puolella. Yritys ottaa siitä päältä provikan ja hoitaa muut jutut. Tämäkin saattaa olla varteen otettava ehdotus, jos meidän lainsäädäntö ei ole esteenä tai vaadi joitain järjettömän kalliita juttuja veneeseen. Vakuutus on jo taas oma päänvaiva, tämä kun ei ole charterveneilyä, mutta ei yksityisveneilyäkään??? Täytyy kysellä lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti