maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kevätkunnotus

Vaikka ilma on kylmä, aloitin jo veneen kunnostuksen. Uusi maali antaa mahdollisuuden korjata vauriot vaikka pakkasella, maali kuivuu silti.  Hyvin tuntuu  maali  tarttuvan  pintaan. Miten lie  maalin pysyvyys, se jää nähtäväksi. Pintamaaliksi tulee osittain Hempeliä, vaikka se ei liene suositusten mukaista. Katsotaan miten pysyy, kunhan kelit sallivat maalauksen, siis Hempelin maalauksen. Aikamoinen homma syksyn myrskyvaurioiden korjaaminen. Maalista lisää, kun kokemusta kertyy.
Siikakausikin tuli avattua muutamalla mukavan kokoisella siialla, onkien tietysti.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

All is lost -elokuva
Katsoin filmin ja tässä vähän mietteitä, jotka jäivät askarruttamaan elokuvaa katsoessa.

Tarinahan kertoo merihätään joutuneesta yksinpurjehtijasta, se on selvä se. Kun vene kolahtaa ja alkaa vuotamaan, mitä tekee tämä hemmo? Ainakin hän oli rauhallinen ja pilssipumppu oli joko rikki tai?? Pilssipumpun kahvaa ei löytynyt?? Itselläni niitä on monia, ja pumppujakin on kaksi+ sähköpumppu. Itse olisin pumpannut vedet pois, mutta en oikein ymmärrä miksi näin ei tehty heti. Veneen paikkaaminen tehtiin, mutta kyllä veneessä on paljon materiaalia paremmankin paikan tekemiseen. Väsyneenä tehdään toki virheitä, niin nytkin. Paljon hämmästytti myös myrskyn jälkeinen päivä, missä maininki? Jokainen isommilla aukoilla purjehtinut tietää, että maininki heiluttelee venettä vielä päivän tai pari, missä lie tämä hemmo ollut. Myrskyn kestosta ei voinut olla kovin varma, mutta yleensä ne eivät montaa päivää kestä, ehkä 24h, mutta väsyy siinäkin. Ehkä ei kuitenkaan olisi pitänyt hypätä nukkumaan pelastuslauttaan, kun vene oli vielä pelastettavissa. Ja jos sinne "uimapatjalle" menee, niin välineet mukaan, vesi ja muut. Nyt oli onnea matkassa, vene ei heti uponnutkaan ja jotain sai vielä haettua. Varsin hyvä vene, kun teki 360 luukut auki ja oli vieläkin pinnalla, valitettavasti rautavene saattaisi jo tuolloin upota.

Jotain todentuntuakin oli, isot laivat ei näe eivätkä kuule ja se vedentekojuttu oli suoraan henkiinjäämisoppikirjasta, jes. Iso vinkku ja hyvät pikkupurtavat, muuten saattaa silmä lupsahtaa kiinni tätä leffaa katsoessa. Sopinee kyllä veneilijöille, muista en niin tiedä.

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Taisi talvi mennä, ennen kuin ehti kunnolla tullakkaan. Pilkkimiset on pilkitty, ei innosta uiminen jäiden seassa. Siikaonki pitää kaivaa esille jos kalaan mielii.

Nyt alkaa kohta veneen kevätkunnostusaika ja siinä sitä on harrastusta riittämiin. Pitkä lista odottaa tekijäänsä. Akkujen alle lasikuitulaatikot, myrskyvahinkojen korjaus, maalaukset ja putsaukset, hitsaukset. Traileriakin voisi maalata. Keväthuoltoon kuuluu tietysti öljynvaihto ja dieselsuodattimien vaihdot, sinkkien tarkastukset, uudet eliönestomaalit ja ilmansuodattimen pesu jos on pestävää mallia, niin kuin on minulla. Akut kannattaa testata ja vaihtaa nyt jos on tarvetta, ei sitten lopu virta jussina. Itsellä on vielä köysilukkojen paikkojen suunnittelu ja asennus, oli puutetta viime kaudella ja ankkuriboxsi pitää pestä ja maalata. Lattian voisi hioa ja lakata, vaikka se toimii noinkin. Läpiviennit on syytä myös tarkastaa. Rautaveneessä riittää puuhaa, mutta kun kaikki on kunnossa, on turvallista purjehtia.
Hommasin uudet venetyynyt, jotka on tehty vahvasta pressukankaasta, ei ime vettä ja toimii vaikka kellukkeena hätätilassa. Jos nyt ei takapuoli kastuisi enää ulkona istuessa ja jäätyisi. Vahvaa on kangas, voi repiä vaikka kuinka, ei taatusti repeä. Verhot pitäisi uusia, vanhat ovat saaneet liikaa aurinkoa.

Minne sitä sitten purjehtisi? Voisihan sitä käydä Virossa, Kärdlan uuden marinan avajaisissa (kutsukin jo taskussa) ja varmasti tulee seilattua vaikka missä, tilanteen mukaan. Mitään mailimäärää en ole koskaan edes ajatellut, pitää vain olla varojen ja kykyjen ja käytettävissä olevan ajan rajoissa. Voihan sitä käväistä rantabaarissa Rostokissa ja kalaleivällä Byxelrokissa, Tanskassa uimassa ja Bornholmilla kalassa, miten sattuu osumaan yksiin mielihalujen kanssa, velvoitteita unohtamatta.

Olen myös miettinyt miten tästä harrastuksesta ei tulisi niin kallista. Tekisikö veneellä  charterpurjehduksia? En ole vielä selvittänyt, mitä se vaatii ja vaatiiko liikaa, niin kuin yleensä kaikki täällä Suomessa. Laittaisiko veneen vuokralle? Vaihtaisiko jonkun kanssa, jolla on vene jossain muualla? Vai keräisikö poukan, jolla on kukkaro sen verran kunnossa, jotta kipparin ei tarvitse maksaa kaikkea. Tämä viimeinen lienee yleisin käytäntö. Jos sinulla ei ole venettä, maksat hieman enemmän, josta kippari saa "hyvitystä", mutta oikeasti se menee niihin vakuutus-,laituri-,huolto- ja muihin veneen yläpitomaksuihin. Tämä malli ei siis ole business, vaikka joku niin luuleekin. Tuottoa ei tule ja jokainen maksaa yhdessä aiheutuneet kulut, muutkin kulut veneestä kuin sen riisikupin ja vesilasin. Olen joskus lukenut keskustelupalstoilta, kun joku valittaa kuluista, joilla pääsee mukaan jonkun veneeseen. Sellaisen henkilön kannattaa ostaa tai vuokrata itse vene, niin helppoa ja ei tarvitse toisille maksaa hankituista elintarvikkeista, polttoaineesta, jne. jne. Tämän lisäksi saattaa vaikeuksia olla henkilökemiassa, varsinkin jos on ihan uusi tuttavuus tulossa mukaan, se joko toimii tai ei.

Nyt oli venemessuilla Ruotsissa sellainen yritys, joka vuokraa yksityisveneitä eri puolella. Yritys ottaa siitä päältä provikan ja hoitaa muut jutut. Tämäkin saattaa olla varteen otettava ehdotus, jos meidän lainsäädäntö ei ole esteenä tai vaadi joitain järjettömän kalliita juttuja veneeseen. Vakuutus on jo taas oma päänvaiva, tämä kun ei ole charterveneilyä, mutta ei yksityisveneilyäkään??? Täytyy kysellä lisää.